Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

 

 

 

Waarom tuinieren goed is voor de ziel.

 

In de katern ‘Cultuur en Media‘ (rubriek ‘Groene vingers’) van de krant ‘De Standaard’ van 4 juni 2020 stond een voor tuinders bemoedigend artikel. Wij citeren er enkele zinnen uit:

 

Met je blote handen in de tuin wroeten, doet verrassend goed.

Groen, tuinen en tuinieren zijn goed voor ons, niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Daarover schreef de Britse psychiater en psychotherapeut Sue Stuart-Smith een bevlogen boek ‘Tuinieren voor de geest’. Haar theorie komt, heel kort door de bocht, hierop neer: een tuin is een beschermde plek, je kunt er je eigen gedachten horen. Doordat je kunt opgaan in het werken met je handen, ontstaat de innerlijke ruimte om je emoties te ordenen. Het verbetert je stemming en vermindert je stress.

Zaaien is bij uitstek een gebaar van hoop voor de toekomst. Tuintherapie bewijst zijn nut bij mensen die lijden aan een depressie of te kampen hebben met een verslaving of posttraumatische stress: ze vinden hierin een gevoel van eigenwaarde terug. Zorgen voor iets geeft positieve vibes, en het is ook handig dat een relatie opbouwen met een plant minder lastig is dan met een mens: ze zijn weinig van zeggen en spreken ook niet tegen.

Als een plant dankzij jouw zorgen prachtig in bloei staat of een mooie oogst oplevert, is dat iets om trots op te zijn, het geeft een boost aan je zelfvertrouwen. Tuinieren kan een maatschappelijke beweging zijn. Wat tuintherapieën en stadslandbouwprojecten gemeen hebben, is dat ze duurzaam werken. Het is een manier om ‘beschadigde’ mensen weer aansluiting te laten vinden bij de wereld, maar ook om ons verloren contact met de natuur te herstellen.

Duurzaam tuinieren is een kwestie van respect, een samenspel van geven en nemen, je geeft zorg en aandacht en krijgt een geschenk terug van de natuur. Als dat respect er niet is en we enkel uit zijn op exploitatie, loopt het vroeg of laat mis. - De benarde toestand van onze planeet heeft met die verwarring tussen machines en de natuur te maken: we respecteren de natuur niet meer als levend systeem. - Tuinieren brengt ons in contact met de aarde, met het ontstaan van leven en hoe dat floreert, maar ook met de broosheid en vluchtigheid ervan. Tuinieren kan de wereld niet redden, maar het helpt ons op verrassende manieren een paar stapjes dichter naar een betere en mooiere omgeving en we worden er gezonder en gelukkiger van. ‘Il faut cultiver notre jardin’, luidt de slotzin van Voltaires Candide. Het advies van Voltaire is nog zo gek niet

 

 

 

 

 

Organisatie van voordrachten opnieuw toegelaten.

 

We ontvingen van het provinciaal secretariaat van Tuinhier het bericht dat het departement Landbouw ons de toelating gegeven heeft om opnieuw erkende voordrachten te organiseren. Een door de overkoepelende vzw Tuinhier opgesteld veiligheidsplan werd goedgekeurd door een externe preventie-adviseur en voorziet in duidelijke richtlijnen, zowel voor de voordrachtgever als voor de aanwezige leden. Deze richtlijnen moeten toelaten dat voordrachten in veilige omstandigheden kunnen doorgaan. Hierop inspelend hebben we een voordracht voorzien op:

 

vrijdag 23 oktober 2020, met als onderwerp

Herfstgroenten uit de tuin’ (lesgever Jos Van Hoecke). Volgende groenten komen hierbij aan bod: veldsla, groenlof, roodlof, witloof, kervel.

 

We informeren hierbij graag naar jullie interesse voor dit onderwerp, zodat wij een idee hebben of dit initiatief haalbaar is. Stuur ons een mailtje volkstuinen.gbergen@gmail.com of meldt het aan een bestuurslid. Alvast bedankt hiervoor. Deze voordracht kan ook slechts doorgaan indien de toekomstige geldende maatregelen, opgelegd door de Nationale Veiligheidsraad, dit toelaten en na goedkeuring van de ‘Dienst evenementen en uitbating infrastructuur’ van het Lokaal bestuur Geraardsbergen. Hierna vindt u de voornaamste momenteel geldende preventiemaatregelen, die nauwgezet moeten nageleefd worden door alle deelnemers aan een voordracht om de organisatie ervan in alle veiligheid te laten doorgaan en om het risico op besmetting te minimaliseren. Indien de komende dagen of weken de COVID-19-maatregelen wijzigen, zal de organisatie zich aanpassen.

 

• Het aantal deelnemers is beperkt en moet steeds in overeenstemming zijn met de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad en het lokaal bestuur (op dit ogenblik maximaal 50) Wie wenst deel te nemen aan de activiteit moeten verplicht op voorhand inschrijven (naam, adres en telefoon).

 

• Het dragen van mondmaskers is verplicht bij het binnenkomen en het verlaten van de zaal en bij iedere verplaatsing in de zaal (bv. voor toiletbezoek). Breng dus zeker zelf je eigen mondmasker mee en gebruik het correct (mond en neus bedekt). Afhankelijk van de op dat moment geldende aanbevelingen kunnen de mondmaskers al dan niet worden afgezet eenmaal men op zijn plaats zit. Zij die dat wensen kunnen hun mondmasker uiteraard ophouden.

 

• Afstand houden: u moet een afstand respecteren van 1,5 m (op de parking, in de zaal). De stoelen zullen ook op de vereiste afstand opgesteld worden. Er worden geen dranken geserveerd en daarom zullen er ook geen tafels staan. Wie eigen (fris)drank wil meenemen kan. Er wordt geen pauze voorzien.

 

• Handhygiëne: de vereniging voorziet ontsmettingsgel aan de in- en uitgang, waarmee iedereen de handen ontsmet bij aankomst en vertrek. In de toiletten zijn ontsmettende zeep en papieren doekjes te beschikking.

 

Bekijk moes tuinieren als pure ontspanning en als bron van voldoening Tuinieren maakt een mens gelukkig!