Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

 

 

 

Waarom tuinieren goed is voor de ziel.

 

In de katern ‘Cultuur en Media‘ (rubriek ‘Groene vingers’) van de krant ‘De Standaard’ van 4 juni 2020 stond een voor tuinders bemoedigend artikel. Wij citeren er enkele zinnen uit:

 

Met je blote handen in de tuin wroeten, doet verrassend goed.

Groen, tuinen en tuinieren zijn goed voor ons, niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Daarover schreef de Britse psychiater en psychotherapeut Sue Stuart-Smith een bevlogen boek ‘Tuinieren voor de geest’. Haar theorie komt, heel kort door de bocht, hierop neer: een tuin is een beschermde plek, je kunt er je eigen gedachten horen. Doordat je kunt opgaan in het werken met je handen, ontstaat de innerlijke ruimte om je emoties te ordenen. Het verbetert je stemming en vermindert je stress.

Zaaien is bij uitstek een gebaar van hoop voor de toekomst. Tuintherapie bewijst zijn nut bij mensen die lijden aan een depressie of te kampen hebben met een verslaving of posttraumatische stress: ze vinden hierin een gevoel van eigenwaarde terug. Zorgen voor iets geeft positieve vibes, en het is ook handig dat een relatie opbouwen met een plant minder lastig is dan met een mens: ze zijn weinig van zeggen en spreken ook niet tegen.

Als een plant dankzij jouw zorgen prachtig in bloei staat of een mooie oogst oplevert, is dat iets om trots op te zijn, het geeft een boost aan je zelfvertrouwen. Tuinieren kan een maatschappelijke beweging zijn. Wat tuintherapieën en stadslandbouwprojecten gemeen hebben, is dat ze duurzaam werken. Het is een manier om ‘beschadigde’ mensen weer aansluiting te laten vinden bij de wereld, maar ook om ons verloren contact met de natuur te herstellen.

Duurzaam tuinieren is een kwestie van respect, een samenspel van geven en nemen, je geeft zorg en aandacht en krijgt een geschenk terug van de natuur. Als dat respect er niet is en we enkel uit zijn op exploitatie, loopt het vroeg of laat mis. - De benarde toestand van onze planeet heeft met die verwarring tussen machines en de natuur te maken: we respecteren de natuur niet meer als levend systeem. - Tuinieren brengt ons in contact met de aarde, met het ontstaan van leven en hoe dat floreert, maar ook met de broosheid en vluchtigheid ervan. Tuinieren kan de wereld niet redden, maar het helpt ons op verrassende manieren een paar stapjes dichter naar een betere en mooiere omgeving en we worden er gezonder en gelukkiger van. ‘Il faut cultiver notre jardin’, luidt de slotzin van Voltaires Candide. Het advies van Voltaire is nog zo gek niet